Aankopen - Wat u zelf kunt doen

Uw wensenlijst: zet op papier waar uw huis aan moet voldoen. Met deze lijst kunt u aanstrepen op welke punten de woning aan uw eisen voldoet. Als koper van een huis heeft u onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat u voor de koop moet uitzoeken wat de staat van de woning is. Dit is juridisch noodzakelijk; mocht u al aanwezige problemen tegenkomen na de eigendomsoverdracht dan is het lastig om de schade te verhalen. 

Onderzoek het huis op die punten die voor u belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld goede isolatie en het energielabel, de staat van de woning en toekomstig onderhoud. Om te beoordelen of de woning aan al uw eisen voldoet, vertellen wij u graag in het proces bij de aankoop of in een bouwkundige keuring.

Uw budget: benoem alle kosten waarmee de koper te maken krijgt. Maar ook de onzichtbare kosten, zoals bijvoorbeeld in de toekomst. 

Bezichtigen: vindt u een huis héél leuk, wees er snel bij voordat het huis voor uw neus wordt weggekaapt. Of dat verstandig is, weet u nooit van te voren. Laat u niet afleiden en neem de tijd om goed rond te kijken of het huis geschikt is. Zijn de kamers groot genoeg en zit alles in de woning wat u zoekt? Wij bezichtigen graag zo flexibel mogelijk. ’s Avonds of in het weekend is voor ons geen enkel probleem. Komt dat niet uit bij de verkopende partij, dan kijken we naar de mogelijkheden om er samen uit te komen. Vindt u het lastig om te kijken of een woning in orde is, dan kunnen wij u hierin adviseren of een gespecialiseerde bouwkundige inschakelen voor het opstellen van een bouwkundig rapport. Komt u er niet meteen uit, dan beantwoorden we achteraf uw vragen of bezichtigen het huis voor de tweede keer. Wees jezelf bij een bezichtiging. Een bezichtiging tijdens daglicht is echter wel aan te raden. Met daglicht ziet u nou eenmaal meer dan in het donker en krijgt u meteen de sfeer mee. Een leuk huis overdag, kunt u ook tot een leuk huis in de avond maken.

Buurtinspectie: wat zit er in de buurt, hoe ziet het huis van de buren er uit en zit alles in de omgeving wat u er in zoekt?